Tech

Eerste medicijnrobot voor spoedmedicatie in gebruik

In Bladel staat Nederlands eerste geïntegreerde uitgiftemachine voor spoedmedicijnen. Patiënten op het Brabantse platteland hoeven daar ‘s nachts niet meer voor naar de stad. Een robot maakt een videoverbinding met de Centrale Apotheek in Eindhoven.

De pilot is van start gegaan tijdens de Dutch Technology Week, zo schrijft Farma Actueel op 26 mei. Op 3 juni gaat de automatische uitgifte, gevestigd naast de huisartsenpost in Bladel, officieel in gebruik. De huisartsenpost en de medicijnrobot hebben een verzorgingsgebied van ongeveer 75.000 inwoners.

Op afstand

Die zijn niet langer meer afhankelijk van de openingstijden van de apotheker voor persoonlijk advies, afgifte van medicijnen op spoedrecept en voor afgifte van zelfzorgartikelen op advies van de arts of apotheker. Alle farmaceutische handelingen vinden plaats op afstand, in dit geval de Centrale Apotheek in Eindhoven. De medicijnrobot in Bladel pakt daarna het juiste medicijn uit de voorraad in de machine en vervolgens gaat het via een lopende band naar het uitgiftebakje. De machine heeft meer dan 120 spoedmedicijnen en 1400 verpakkingen. Door interne bewaking en fotocontrole wordt altijd het juiste medicijn aan de juiste persoon afgegeven.

Er staan meer van dit soort machines in Nederland, maar die zijn ’s nachts nooit in gebruik en hebben geen verbinding met een centrale apotheek.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

R de wolf

31 mei 2016

Een robot die ’s nachts en in het weekeinde medicijnen uitdeelt: het Noord-Hollandse Schagen krijgt de Nederlandse primeur van een op afstand gestuurde apotheek. ‘Niet meer 25 kilometer heen en weer naar Alkmaar, maar pillen uit de muur in de Molenstraat’, zo stelt het Noordhollands Dagblad (19 december 2006).

Het principe is eenvoudig: een patiënt kan zich melden bij de voordeur van de apotheek in Schagen met een recept van bijvoorbeeld de huisartsenpost of een (nood)tandarts. Via een camera ziet men in de centrale spoedapotheek in Alkmaar wie er voor de deur staat, waarna men de deur voor de bezoeker kan ontgrendelen. Binnen kan de patiënt via een beeldtelefoon spreken met de apothekersassistente in Alkmaar. De patiënt stopt zelf zijn recept in een scanner, waardoor de tekst in Alkmaar terechtkomt. De assistente geeft vervolgens een opdracht aan de medicijnenrobot van de apotheek in Schagen, die na een serie controles het juiste doosje geneesmiddelen uitwerpt, inclusief etiket en bijsluiter. Een eventuele betaling kan via een pinautomaat worden gedaan.

Mei 2016: Succes in Bladel! In Schagen is de robot in 2012 tot stilstand gekomen.

Top