ACTUEEL

Specialisten niet happig op opnemen gesprek

Medisch specialisten zien het lang niet altijd zitten dat patiënten een gesprek mogelijk gaan opnemen. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van de Federatie Medisch Specialisten en het programma De Ochtend van KRO-NCRV. Aan de enquête deden ruim 2600 specialisten mee.

Ongeveer de helft van de ondervraagden heeft weleens het verzoek gekregen om een gesprek op te nemen. Van hen is 37,8 procent voor en 62,2 procent tegen.

De artsen betwijfelen onder meer of opname zorgt voor een betere beslissing over behandeling. Bovendien vreest 44 procent dat de patiënt de opname zou kunnen misbruiken, bijvoorbeeld bij een schadeclaim. Ruim een kwart van de specialisten ziet het opnemen als een motie van wantrouwen.

Emotioneel beladen gesprek

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zei eerder dit jaar dat het een goed idee is om een gesprek met een arts op te nemen. "Vooral wanneer het een emotioneel beladen gesprek is, is de kans groot dat de patiënt niet alles onthoudt", schreef de minister toen.

De Federatie Medisch Specialisten, artsenvereniging KNMG en andere organisaties werken samen aan een handreiking. Daarin staat hoe artsen kunnen omgaan met opnames. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top