ACTUEEL

Mediq rondt verkoop Apotheken Nederland af

Brocacef Groep heeft toestemming gekregen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor de overname van de apotheken en groothandelsactiviteiten van Mediq. De medisch distributeur moet van de toezichthouder na de verkoop wel groothandel Distrimed en 89 apotheken afstoten.

Met de gedwongen verkoop van de apotheken en het afstoten van franchisezaken wil de ACM zorgen dat ziekenhuizen en consumenten wat te kiezen overhouden in hun eigen buurt. Van de 2000 apotheken in Nederland zijn er na de overname ongeveer 500 verbonden aan Brocacef. De apotheken zullen allemaal doorgaan als BENU Apotheek, de merknaam van Brocacef. De Mediq-zaken worden de komende maanden omgebouwd.

De apotheken die worden verkocht gaan door als afzonderlijke eenheid met een eigen management. Brocacef zegt zich nog te beraden op de mogelijkheid om beroep aan te tekenen tegen de beslissing om afstand te moeten nemen van 51 franchisers, die deel uitmaken van de groep van 89 zaken.

De ACM steekt er ook een stokje voor dat ziekenhuizen straks nog maar uit twee medische groothandels kunnen kiezen. Naast de groothandels van Mediq en Brocacef is er maar een andere aanbieder met een min of meer volledig assortiment. De groothandel van Mediq wordt verkocht aan Pluripharm Groep. Die had wel al een eigen groothandel, maar die leverde nog niet aan ziekenhuizen.

Internationale positie

De transactie omvat naast de apotheken en de groothandel van Mediq Apotheken ook de bedrijfsonderdelen die actief zijn in de levering van geneesmiddelen aan ziekenhuizen en het verzorgen van logistieke dienstverlening. Met de verkoop van Mediq Apotheken Nederland focust Mediq naar eigen zeggen op het versterken van de internationale positie in het leveren van medische hulpmiddelen en bijbehorende zorg aan huis. Mediq is actief in veertien landen.

De overnameplannen werden eind vorig jaar bekendgemaakt. Door het samengaan van de twee ontstaat een bedrijf op de Nederlandse farmaciemarkt met een omzet van ongeveer 2 miljard euro, vijfduizend medewerkers en een landelijk dekkend netwerk van apotheken. Door de overname zullen enkele tientallen banen op het hoofdkantoor komen te vervallen. (ANP/Skipr)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Olaf Wijman

15 juni 2016

'De ACM steekt er ook een stokje voor dat ziekenhuizen straks nog maar uit twee medische groothandels kunnen kiezen' > Uit 2? > Verschuiving gaat plaatsvinden naar GPO's in het buitenland?

Top