ACTUEEL

IGZ geeft Apotheek Ritzen Dordrecht een aanwijzing

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft Apotheek Ritzen in Dordrecht een aanwijzing gegeven. Volgens de inspectie voldoet de apotheek niet aan wet- en regelgeving en veldnormen waardoor het risico voor de patiënt op onverantwoorde zorg hoog is.

De lijst met overtredingen is lang. Zo vindt er niet altijd een onafhankelijke controle plaats door een tweede assistente voor terhandstelling en na het aanschrijven van medicijnen, op onder meer de naam van de patiënt en het geneesmiddel. Verder kon het resultaat van de laatste audit niet worden getoond; is een vervaldatumsysteem niet aantoonbaar en niet operationeel en is temperatuurmonitoring afwezig in één van de koelkasten die wordt gebruikt voor de opslag van geneesmiddelen.

In de apotheek is geen schriftelijk vastgelegde werkinstructie aanwezig voor doseringscontrole bij kinderen jonger dan 12 jaar, waarin is opgenomen dat het gewicht en een handmatige dosisberekening op het recept worden genoteerd. De apotheker heeft het afgelopen jaar niet aantoonbaar medicatiebeoordelingen uitgevoerd of heeft deze niet conform de KNMP-richtlijn uitgevoerd.

De apotheek moet uiterlijk op 10 juli een aantal maatregelen hebben genomen. Als de aoptheek dit niet doet, kan de IGZ een last onder bestuursdwang of een last onder dwangsom opleggen om de naleving van de aanwijzing af te dwingen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top