Finance

Minister wil dat verzekeraars dexamfetamine toch vergoeden

Mensen met ADHD die 2,5 mg dexamfetamine slikken, moeten dit vergoed krijgen van zorgverzekeraars. Dit heeft minister Schippers (VWS) toegezegd tijdens een debat met de Tweede Kamer hierover.

Dit meldt Impuls & Woortblind, de belangenvereniging voor mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie.

De vergoeding moet ook gelden voor mensen die voorheen 3 maal 5 mg dexamfetamine kregen van de apotheek. Een dosis van 6 maal 2,5 mg valt al onder de basisverzekering. Zo zoekt de minister volgens de belangenvereniging de randen op van de regelgeving, "voor de acute nood" die bij 30 duizend mensen met ADHD is ontstaan. Verder gaat de minister uitzoeken hoe zij kan voorkomen dat farmaceuten die reeds bestaande geneesmiddelen registreren, niet zoveel geld kunnen vragen als zij willen voor deze middelen.

Impuls & Woortblind is verheugd dat de minister verzekeraars gaat aanspreken op hun plicht de 2,5 mg gewoon te vergoeden. Wel gaat de belangenvereniging een rechtszaak voorbereiden tegen de staat, omdat ADHD op dit moment de enige aandoening is binnen de psychiatrie waarvoor eigen bijdragen gelden voor bijna alle middelen. Volgens de vereniging is dit in strijd met het onlangs geratificeerde VN-verdrag voor chronisch zieken en gehandicapten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top