Finance

Inspectie tikt Treant op de vingers

Inspectie tikt Treant op de vingers

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) intensiveert het toezicht op de ziekenhuiszorg van Treant Zorggroep. De fusie van de ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal verloopt zo moeizaam dat de inspectie de vinger strak aan de pols wil houden.

De IGZ vindt dat de fusieorganisatie meer voortgang moet boeken in de samenwerking tussen de drie ziekenhuislocaties, zoals het sneller harmoniseren van protocollen en het samengaan van vakgroepen. Daarnaast vindt de IGZ dat Treant – ondanks herhaalde aandacht hiervoor - onvoldoende voldoet aan de regels voor infectiepreventie.

Wake-up call

Bestuursvoorzitter Marcel Kuin erkent in het Dagblad van het Noorden dat het niet goed genoeg gaat. “Het tempo van veranderingen gaat ons als bestuur ook niet snel genoeg’’, zegt Kuin. “De gesprekken met de inspectie zijn voor ons een wake-up call.’’ Het is volgens hem geen kwestie van onwil van het personeel. “Maar misschien is er onvoldoende besef hoe belangrijk het is anders te gaan werken. Het is natuurlijk ook lastig om vaste gewoontes af te leren.’’

Het voormalige Scheper Ziekenhuis Emmen, Refaja Ziekenhuis Stadskanaal en Ziekenhuis Bethesda Hoogeveen vormen sinds 1 januari 2015 de Treant Zorggroep. Geïntensiveerd toezicht betekent voor Treant onder andere dat de zorggroep de komende periode meerdere malen kan rekenen op extra onverwachte controles door inspecteurs van de IGZ. Het geïntensiveerde toezicht geldt voor alle drie de ziekenhuislocaties van Treant Zorggroep. Het is nog niet bekend tot wanneer de intensivering duurt.

Transparant

Kuin benadrukt dat er verscherpt toezicht niet aan de orde is. “De IGZ brengt de intensivering van het toezicht zelf niet naar buiten; wij kiezen er zelf voor hierover meteen transparant te zijn. Er is al veel bereikt in de fusie, met als voorbeelden het nieuwe mammacentrum in Hoogeveen, de basiszorg die goed beoordeeld is en de concentratie van chirurgische werkzaamheden. Er moet nog veel gebeuren, maar we hebben er vertrouwen in dat dat gaat lukken.’’

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top