ACTUEEL

Noordelijke ziekenhuizen concentreren prostaatkankerzorg

Ziekenhuizen in Groningen en Drenthe gaan intensief samenwerken op het gebied van prostaatkankerzorg. De samenwerking krijgt vorm in het Integraal Prostaatcentrum Noord-Nederland.

Treant Zorggroep, het Ommelander Ziekenhuis Groningen, de Saxenburgh Groep, het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben hiertoe een officiële overeenkomst ondertekent. Daarnaast is patiëntenorganisatie ProstaatKankerStichting  nauw betrokken bij de ontwikkeling van het centrum.

Voor patiënten betekent de samenwerking dat zij, ongeacht het ziekenhuis waar zij binnenkomen, snel toegang hebben tot de best mogelijke zorg, gebaseerd op de stand van de wetenschap en praktijk, die voldoet aan de geldende kwaliteitsnormen.

Multidisciplinair

In het Integraal Prostaatcentrum Noord-Nederland worden alle patiënten besproken in een gezamenlijk multidisciplinair overleg, waar de diagnose wordt besproken en besloten wordt over het vervolg van de behandeling. Complexe zorg wordt uitgevoerd in het UMCG en minder complexe onderdelen in de regionale ziekenhuizen, waar mogelijk dicht bij huis voor patiënten.

Een minder complexe ingreep als het verwijderen van de prostaat (prostatectomie) gebeurt in ziekenhuislocatie Scheper van Treant Zorggroep. Voor het uitvoeren van deze ingreep gaat Treant gebruik maken van robotchirurgie. Het UMCG voert geen prostatectomieën meer uit en richt zich op de meer complexe onderdelen van de behandelingen, zoals complexe systeemtherapie.

De samenwerking in het prostaatcentrum is gericht op de urologische oncologie en wordt in de toekomst uitgebreid met blaaskankerzorg. De ontwikkeling van het prostaatcentrum is ondersteund door het Citrienfonds, in het kader van het project 'Naar regionale oncologische netwerken'.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top