Finance

FNV luidt noodklok over faillissementen in de thuiszorg

De FNV luidt de noodklok over faillissementen in de thuiszorg. Directe aanleiding is het failissement van thuiszorgaanbieder Stichting ZorgBedrijf en het daaronder vallende Thuiszorg Noord-Holland.

De rechtbank Noord-Holland heeft gisteren het faillissement uitgesproken over de stichting, die op 15 juli surseance van betaling had aangevraagd. Bij het faillissement zijn tweehonderd medewerkers betrokken en, in de woorden van FNV, "vele honderden kwetsbare ouderen". De curator zegt tegen Nu.nl dat hij in gesprek is met de gemeenten, verzekeraars en private partijen over een mogelijke doorstart van het bedrijf.

Het omvallen van zorginstellingen als Thebe, Pantein-Vivent, TSN, Diafaan, Solace en nu ook het ZorgBedrijf en Thuiszorg Noord-Holland heeft volgens FNV gevolgen voor zo’n 17 duizend medewerkers en 60 duizend kwetsbare mensen. “Gemeenten moeten ophouden met de doorgeslagen bezuinigingen, zodat nóg meer faillissementen voorkomen kunnen worden”, zegt Sarah Dobbe van de FNV. Zij noemt de bezuinigingen van gemeenten op de huishoudelijke zorg een oorzaak van de faillissementen. Ondanks dat FNV in december een akkoord heeft gesloten met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) waarmee een groot deel van de bezuinigingen op de thuiszorg is teruggedraaid, gaan veel gemeenten door met bezuinigen, volgens Dobbe.

Wrang

Zij noemt het wrang dat eerder al bleek dat gemeenten in 2015 360 miljoen hebben overgehouden op de huishoudelijke zorg "en dat het geld er dus gewoon is, maar niet aan zorg wordt besteed". Daar komt volgens Dobbe bij dat dat de hoogste bestuursrechter in mei dit jaar heeft gesteld dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de huishoudelijke zorg, maar dat vele gemeenten zich nog steeds niet aan de wet houden. "Dit moet stoppen", zegt ze.

Volgens Dobbe is de FNV is aan de slag gegaan om een goede oplossing voor de medewerkers en cliënten van Stichting Zorgbedrijf en Thuiszorg Noord-Holland te krijgen. "Dat betekent dat de cliënten hun zorg houden, want de gemeente blijft verantwoordelijk voor de zorg van deze mensen. En dat betekent ook dat de zorgmedewerkers tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden hun werk behouden, zodat de cliënt en de thuiszorgmedewerker – de zogenaamde koppeltjes -  samen blijven."

2 Reacties

om een reactie achter te laten

hans peltenburg

27 juli 2016

Het wachten is nu op de eerste wijkverpleegkundige organisaties die failliet gaan. 3 miljard bezuinigen op de WLZ resulteert in 500 zorginstellingen die dicht gaan. Resulteert in véél meer kwetsbare ouderen die noodgedwongen thuis moeten blijven wonen....en de wijkzuster heeft de opdracht met bijna 500 minder budget dus méér en complexere zorg thuis te gaan leveren.... Over tien jaar gaan we denken het is wellicht tóch efficienter om mensen in 1 gebouw te laten wonen en ze daar te ferplegen en verzorgen....

hans peltenburg

27 juli 2016

Het wachten is nu op de eerste wijkverpleegkundige organisaties die failliet gaan. 3 miljard bezuinigen op de WLZ resulteert in 500 zorginstellingen die dicht gaan. Resulteert in véél meer kwetsbare ouderen die noodgedwongen thuis moeten blijven wonen....en de wijkzuster heeft de opdracht met bijna 500 miljoen minder budget dus méér en complexere zorg thuis te gaan leveren.... Over tien jaar gaan we denken het is wellicht tóch efficienter om mensen in 1 gebouw te laten wonen en ze daar te ferplegen en verzorgen....

Top