ACTUEEL

Meer PTSS in minder kwetsbare landen

Oorlog, rampen en andere schokkende gebeurtenissen leiden vaak tot posttraumatische stress. Nu blijkt echter dat populaties in minder kwetsbare landen, zoals Nederland, Canada, en Nieuw-Zeeland, juist een groter risico op post-traumatische stressstoornis (PTSS) lopen. Het voorkomen van PTSS onder volwassenen is onlangs in 24 landen in kaart gebracht.

Individualisme

Een eenduidige verklaring voor deze 'kwetsbaarheidsparadox' is nog niet voorhanden. "Wat we wel zien, is dat de minder kwetsbare naties erg individualistisch zijn”,  zegt onderzoeker Michel Dückers van het NIVEL. "Het ontbreekt mensen mogelijk aan sociale steun. Het zijn ook landen waar mensen hoge eisen aan zichzelf stellen en dus sneller voor hun gevoel mislukken en dan de oorzaak buiten zichzelf zoeken."

Cultuur

Het risico op het ontwikkelen van PTSS verschilt per individu. Vrouwen hebben een twee keer zo grote kans. Wie al kampt met psychische problemen of uit een lager sociaaleconomisch milieu komt, is ook kwetsbaarder. Terwijl een goed sociaal vangnet juist beschermend werkt.

Al met al lopen kwetsbare individuen en groepen een verhoogd risico op het ontwikkelen van trauma-gerelateerde klachten.  ‘Wat deze studie toevoegt is dat er ook cultuur- en landkenmerken zijn die een rol spelen', aldus Dückers.

Het onderzoek, gepubliceerd in The British Journal of Psychiatry, is uitgevoerd door onderzoekers van het NIVEL, Impact/Arq, Monash University en UCL London.  De studie is onderdeel van een serie onderzoeken die de impact van schokkende gebeurtenissen en de capaciteit van samenlevingen om daarmee om te gaan bekijken.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top