ACTUEEL

Nieuwe pijnstiller zonder bijwerkingen op komst

Een team van Amerikaanse en Duitse wetenschappers heeft een belangrijke stap gezet in de richting van een nieuwe pijnstiller zonder bijwerkingen. Het nieuwe molecuul heet PZM21.

Opvallend is dat PZM21 weinig verwantschap toont met traditionele pijnstillers. De onderzoekers zijn op een heel andere manier te werk gegaan dan normaal. Meestal wordt geëxperimenteerd met chemische varianten van bestaande geneesmiddelen. Nu koppelden de onderzoekers in computersimulaties chemische structuren aan de morfinereceptor in het brein. De wetenschappers waren heel alert of de nieuwe middelen delen van de hersenen beïnvloeden die zorgen voor bijwerkingen.

Verslaving

De nadruk die in het onderzoek op bijwerkingen wordt gelegd, heeft te maken met de problematiek in de Verenigde Staten rondom verslaving van pijnstillers. Volgens het Centers for Disease Control and Prevention gingen in 2014 meer dan 14.000 mensen dood aan een overdosis pijnstillers.

PZM21 is alleen nog getest op proefdieren, dus voorzichtigheid over de werking is nodig, aldus de Volkskrant. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Nature.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top