ACTUEEL

IGZ houdt toezicht op hitteplan

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) neemt extra maatregelen in het toezicht op zorginstellingen wanneer er een hittegolf is. De aanleiding is de inwerkingtreding van het Nationaal Hitteplan, afgelopen dinsdag.

Het Nationaal Hitteplan geldt voor heel Nederland en moet gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen, zoals ouderen en bewoners van gehandicaptenzorginstellingen en ggz-instellingen, tijdens hittegolven beperken. Volgens het RIVM moeten deze mensen alert zijn op uitdroging en oververhitting. Zij moeten bijvoorbeeld voldoende drinken; dunne kleding dragen; in de schaduw blijven en lichamelijke inspanning in de middag beperken. Ook moeten Nederlanders extra letten op mensen in hun omgeving die zorg nodig hebben.

De IGZ besteedt extra aandacht aan uitvoering van het hitteprotocol tijdens inspectiebezoeken. Als er signalen bij de inspectie binnenkomen dat dit protocol niet wordt nageleefd, dan neemt de IGZ met voorrang telefonisch contact op met de bestuurder van de instelling. Als  een bestuurder zijn verantwoordelijkheid niet neemt om adequate maatregelen uit te voeren, dan dwingt de inspectie deze af.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top