ACTUEEL

Hartrevalidatie na infarct verbetert kwaliteit van leven

Mensen die na een hartinfarct meedoen aan een programma voor hartrevalidatie verbeteren hun kwaliteit van leven, worden actiever en hebben een kleinere kans om alsnog aan een hartinfarct te overlijden. Dat blijkt uit het OPTICARE onderzoek van het Erasmus MC en Capri Hartrevalidatie, naar het effect van verschillende vormen van hartrevalidatie.

In Nederland krijgen zo'n 30 duizend mensen per jaar een hartinfarct. Ze kregen allemaal hartrevalidatie aangeboden, zo'n veertig procent maakte er gebruik van. Deelnemers kregen twaalf weken lang fysieke trainingen en voorlichtingsbijeenkomsten waar ze adviezen kregen over gezonde voeding en hulp bij het stoppen met roken. "We zien dat patiënten die meedoen actiever worden. Zo lopen ze tot wel 1500 stappen meer op een dag", zegt Ron van Domburg, klinisch epidemioloog Cardiologie in het Erasmus MC.

Tijdens het onderzoek zijn ruim negenhonderd mensen gevolgd die hartrevalidatie volgden. Een deel van hen nam deel aan een programma waarbij ze naast de standaardrevalidatie ook nog negen maanden groepssessies volgden voor verandering van leefstijl en psychologische hulp. Bij een ander deel werden de adviezen via de telefoon gegeven. De groep die in levenden lijve contact had met lotgenoten bleek het na anderhalf jaar beter te doen. Zij waren gemotiveerder, voelden zich beter en konden gemakkelijker van de sigaretten afblijven.

Kortere opnameduur

De onderzochte standaard hartrevalidatie wordt al dertig jaar voorgeschreven, maar het is voor het eerst dat in Nederland wordt onderzocht welke vorm van hartrevalidatie op de lange termijn tot de beste effecten leidt. Vroeger lag de nadruk vooral op herstel van de lichamelijke conditie omdat patiënten destijds drie tot zes weken in het ziekenhuis verbleven na hun hartinfarct. Tegenwoordig is de conditie-afname veel minder vanwege de veel kortere opnameduur.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top