ACTUEEL

Papierwinkel kost mantelzorger elke week uren

Mantelzorgers zijn ruim drie uur per week kwijt aan administratieve rompslomp, vooral doordat zij door allerlei instanties van het kastje naar de muur worden gestuurd. Dat concludeert Mezzo, de belangenvereniging voor mantelzorgers, op basis van eigen onderzoek.

Volgens de organisatie is het grootste knelpunt voor mantelzorgers dat zij steeds opnieuw informatie moeten aanleveren. Daarnaast weten de vrijwillige zorgverleners vaak niet bij welke instantie ze moeten zijn met vragen. Tegelijk zijn instanties volgens de ondervraagde mantelzorgers vaak zelf niet goed op de hoogte.

Bijna de helft van de 921 respondenten zegt moeite te hebben met de administratieve taken, zoals het invullen van formulieren. Veel van hen moeten uiteindelijk hulp van derden inschakelen bij het afhandelen van de papieren rompslomp.

Mezzo wil dat het volgende kabinet het mantelzorgers veel makkelijker maakt. "We weten al heel lang dat 'regeldrukte' een grote ergernis is van mantelzorgers. Deze cijfers tonen aan dat er absurd veel tijd én geld mee is gemoeid'', zegt Liesbeth Hoogendijk, directeur van de vereniging. Het huidige kabinet moet volgens haar, totdat het huidige systeem is vereenvoudigd, meer geld uittrekken om mantelzorgers te ondersteunen.

Nederland telt ongeveer vier miljoen mensen die hulp geven aan een hulpbehoevende of zieke partner, kind, ander familielid, vriend of buur. Veel van hen doen dat intensief en/of langdurig. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

15 september 2016

en dat is nog wel die overspannen zorgverlener! Immers het gros van de zorgverleners is mantelzorger en een bovenmatig percentage daarvan overspannen.
Proberen we in de zorg de bureaucratie terug te dringen, mag je het in je ‘vrije’ tijd gaan doen: enkele uren (!) per week.

Ideetje: zet de MBO-er in, die nu wordt opgeleid voor werk dat robots zullen gaan doen (https://www.skipr.nl/actueel/id27812-mbo-zorg-leidt-op-voor-werk-dat-robots-zullen-doen.html), totdat robots het overnemen.

Top