Finance

Zorgpremie toch bijna tientje per maand omhoog

Nederlanders gaan toch fors meer betalen voor de zorgpremie in 2017. Ondanks de toezeggingen van de regering op Prinsjesdag dat dit slechts 3,5 procent zou zijn, blijkt het in de praktijk bijna 10 procent te zijn. De Telegraaf meldt dat de zorgpremie met bijna een tientje per maand omhoog gaat.

Zorgverzekeraar DSW heeft als eerste de nieuwe premie bekend gemaakt. Deze gaat van 98,75 euro naar 108 euro per maand. Daarmee zet DSW de toon voor de andere zorgverzekeringen, die vaak pas half november met hun premies komen.

Dure medicijnen

Als belangrijke redenen voor deze premiestijging worden genoemd: een toename van het gebruik van dure medicijnen, uitbreiding van het basispakket en hogere kosten van de wijkverpleging.

Vorig jaar nog legde DSW zelf flink geld bij om de premie laag te kunnen houden. Maar nu die reserves flink geslonken zijn, is daar minder geld voor.

'DSW beter zicht op zorgkosten dan minister'

Dat zorgverzekeraar DSW de premie vanaf 1 januari met een een tientje per maand verhoogd is een fikse tegenvaller voor minister Edith Schippers van Volksgezondheid. De verzekeraars hebben beter zicht op de daadwerkelijke ontwikkeling van de zorgkosten dan de minister, zegt Zorgkiezer.nl dinsdag.

"De crisis, vaak genoemd als reden waarom de zorgkosten wat minder hard zouden stijgen, is voorbij en nu stijgen de zorgkosten ook gewoon weer verder", aldus directeur Peter Ruys van de vergelijkssite. "De winsten van de afgelopen jaren en dus reserves zijn kennelijk niet groot genoeg om de te verwachten kostenstijging op te vangen." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top