ACTUEEL

Akkoord bereikt over kwaliteitsgegevens ziekenhuizen

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen heeft dinsdag met Zorginstituut Nederland en andere brancheorganisaties een akkoord bereikt over de aanlevering van kwaliteitsgegevens. Deze gegevens worden gebruikt voor kwaliteitsinformatie voor zorgconsumenten, de zorginkoop door zorgverzekeraars en ook de kwaliteitsverbetering bij de zorgaanbieders zelf.

Instellingen voor medisch specialistische zorg hebben sinds 2014 de wettelijke verplichting om volgens een vast schema kwaliteitsgegevens bij het Zorginstituut aan te leveren. Dat gebeurt op basis van vooraf met elkaar bepaalde indicatoren. Rondom het vastleggen van de indicatoren en de aanlevering van gegevens bestonden nog weinig formele afspraken. Met dit bestuurlijke akkoord zijn deze afspraken nu officieel vastgelegd. Bijvoorbeeld: wie wat wanneer moet doen, de jaarlijkse vernieuwing van indicatoren en het beperken van het huidige aantal om de administratieve lasten te verlagen in de zorg.

De NVZ noemt het akkoord "een mooi resultaat van constructieve samenwerking en heldere afspraken". "Met dit akkoord is een belangrijke eerste stap gezet in het verminderen van de kwaliteitsuitvragen en het stroomlijnen van het aanleverproces”, zegt NVZ-directeur Margot van der Starre in een verklaring. “Doel is om te komen tot meer zinvolle kwaliteitsinformatie over de zorg."

Het akkoord is ondertekend door de NVZ, FMS, NFU, Patiëntenfederatie Nederland, V&VN, ZKN, ZN en ZiN.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top