Finance

Achmea verliest deel hoger beroep in zorgfraudezaak

Zorgverzekeraar Achmea heeft delen van een hoger beroep verloren, dat was aangespannen door het Medisch Centrum Rhijnauwen (MCR), dat ten onrechte voor ruim 1,3 miljoen euro zorg declareerde. Dit meldt RTL Nieuws.

In een arrest in hoger beroep oordeelde het gerechtshof vorige maand dat Achmea zorgfraude door de bestuurders van het MCR niet heeft kunnen aantonen. Het hof acht het volgens RTL Nieuws goed mogelijk dat de geconstateerde onregelmatigheden waren ontstaan door een automatiseringsfout. De bestuurders zijn hiervoor volgens het gerechtshof niet persoonlijk aansprakelijk.

Achmea kwam er in 2009 achter dat het MCR veelvuldig laboratoriumonderzoeken had gedeclareerd waartoe huisartsen geen opdracht hadden gegeven. Het merendeel van de onderzoeken was aangevraagd door alternatieve zorgverleners en kwam niet voor vergoeding in aanmerking. Maar op de declaraties stond dat er wél sprake was van verwijzing door een huisarts.

Achmea stapte in 2010 naar de rechter met een schadeclaim en deed bovendien aangifte van fraude bij het Openbaar Ministerie. In 2014 oordeelde de Utrechtse rechtbank dat het MCR en de bestuurders aansprakelijk zijn voor de schade en veroordeelde hen tot terugbetaling van ruim 1,3 miljoen euro. Het bedrijf en de bestuurders gingen in hoger beroep.

Verloren

Volgens RTL Nieuws heeft de zorgverzekeraar het hoger beroep voor een belangrijk deel verloren. Omdat MCR wel, samen met Achmea, verantwoordelijk was voor de correcte verwerking van declaraties, is het zorgbedrijf volgens het gerechtshof wel aansprakelijk voor de schade. Maar MCR hoeft niet de volledige schade te vergoeden. Volgens het gerechtshof had Achmea het MCR gelijk moeten waarschuwen toen het er achter kwam dat de zorgdeclaraties ten onrechte werden uitbetaald.

Het gerechtshof heeft periode waarover Achmea de schade claimt, verkort van 3,5 jaar tot 2,5 jaar. De zorgverzekeraar moet opnieuw de schade berekenen. Naar verluidt zal het MCR zo’n 900.000 euro moeten terugbetalen, in plaats van 1,3 miljoen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top