ACTUEEL

'Zorgvuldige afweging stervenshulp nodig'

Het plan om stervenshulp toe te staan aan ouderen die vinden dat hun leven is voltooid, vraagt een zeer zorgvuldige afweging. Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag gezegd. Hij spreekt van een "zeer gevoelig" onderwerp.

"Dit is iets wat echt langjarig debat vraagt", aldus Rutte. "Dit is ook gaande in de samenleving. Dit is een discussie die bijvoorbeeld in mijn partij al heel lang speelt". Rutte wil niet zeggen op welke termijn hij verwacht dat het tot een wet kan komen. "Ik wil dit niet koppelen aan per se de resterende vijf maanden van deze coalitie", aldus de premier.

Het kabinet wil in overleg met verschillende organisaties een nieuwe wet uitwerken om de stervenshulp mogelijk te maken. Ouderen die vinden dat hun leven voltooid is, moeten onder strikte voorwaarden hulp kunnen krijgen als zij hun leven willen beëindigen.

In de Tweede Kamer is een meerderheid voor het plan. Maar CDA, ChristenUnie en SGP hebben aangegeven dat het een breekpunt voor hen is bij een kabinetsformatie.

Ouderenbeleid

Later vrijdag in het tv-programma Gesprek met de minister-president haalde Rutte uit naar de SP. Die partij legde in haar reactie op deze zaak een directe koppeling met het ouderenbeleid van het kabinet. "Buitengewoon onsmakelijk", naar het oordeel van de premier.

Rutte vindt dat de SP "echt te kort door de bocht is gegaan" omdat die volgens hem de indruk wekte dat als er maar meer geld in ouderen wordt gestoken dit soort problemen zich niet meer voordoen. Hij doelt onder meer op de reactie van Lilian Marijnissen die nummer drie staat op de kandidatenlijst van de SP. Zij twitterde: "De ouderenzorg is niet op orde, veel ouderen zijn eenzaam en dan wordt levensbeëindiging makkelijker? Zorgwekkend." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top