ACTUEEL

Warande krijgt te maken met intensief vervolgtoezicht van IGZ

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft Warande geplaatst in categorie 1 op de lijst van zorginstellingen die extra aandacht behoeven, oftewel de zorginstelling kan rekenen op intensief vervolgtoezicht. De inspectie heeft geconstateerd dat in de vestigingen De Loericker Stee en Schutsmantel de geboden zorg niet aan de eisen voldoet.

Dit heeft Warande bekendgemaakt, in de aanloop naar de bekendmaking van de inspectielijst, die binnenkort wordt gepubliceerd. De zorgaanbieder, actief in Houten en op de Utrechtse Heuvelrug, zegt de bevindingen van de IGZ voor de twee vestigingen te herkennen, en volop aan de slag te zijn gegaan met verbeteringen. In De Loericker Stee gaat het onder meer om het werken met het zorgdossier, medicatieveiligheid en regels rondom vrijheidsbeperkende maatregelen. In Schutsmantel gaat het onder meer om het maken van correcte afspraken met huisartsen en apotheken.

Volgens Warande is de zorg in deze vestigingen de afgelopen jaren veel zwaarder geworden. De voormalige verzorgingshuizen hebben nu ook bewoners die verpleeghuiszorg nodig hebben. Dit vraagt om andere afspraken met huisartsen en apotheken, een andere organisatie, een intensievere interne samenwerking en bijscholing van medewerkers. In deze vestigingen is het niet gelukt om snel genoeg aan de eisen voor verpleeghuiszorg te voldoen.

Onzekerheid

Bestuurder Moniek van Jaarsveld: "We betreuren dat deze situatie is ontstaan, met name de onzekerheid die deze berichten kunnen veroorzaken bij bewoners en hun familie. Na de constateringen van de Inspectie zijn we direct aan de slag gegaan en we gaan hier de komende tijd intensief mee door. Inmiddels zijn al veel belangrijke punten opgelost. We werken er heel hard aan dat we eind 2016 weer volledig aan de eisen voldoen."

De zorg voor ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen is de afgelopen jaren zwaarder geworden en wordt nog steeds zwaarder. De organisatie stelt daarom een tweede bestuurder aan met een specifieke opdracht op het terrein van kwaliteit en veiligheid. Daarnaast maakt Warande de komende jaren gebruik van een eigen inspecteur.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top