Tech

Veel meer robotoperaties in Rijnstate

Ziekenhuis Rijnstate gaat het aantal robotoperaties flink uitbreiden. Het heeft daarvoor een tweede robotsysteem aangeschaft. Dat gaat de chirurg en het operatieteam assisteren bij chirurgische, urologische en gynaecologische ingrepen.

De robot met de naam ‘Da Vinci X’ is onlangs bij het ziekenhuis in Arnhem afgeleverd en is vanaf begin 2017 werkzaam. Het is een verbeterd systeem met scherper 3D-beeld en hogere resolutie en uitvergrote weergave. De armen zijn smaller en reiken verder waardoor de operateur moeilijke hoeken kan nemen. Dat leidt vooral bij urologische ingrepen tot minder complicaties en bloedverlies en dus een kortere ziekenhuisopname.

Expertisecentrum

De komende maanden wordt het opererend personeel geschoold in het werken met de Da Vinci X. De eerste robot-operatieassistent staat sinds 2010 in Rijnstate Arnhem. Het ziekenhuis heeft de ambitie om expertisecentrum in robotchirurgie te worden. Rijnstate is al Europees opleidingscentrum voor robotchirurgie in de urologie.  Vorig jaar voerde het ziekenhuis 350 ingrepen uit met hulp van robots, vooral op het gebied van prostaat-, nier- en blaaskanker maar ook baarmoederoperaties en het verkleinen van de maag. Het ziekenhuis wil het aantal robotoperaties nu verhogen naar 800 per jaar.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top