ACTUEEL

Gemeenten verwijzen veel vaker door naar jeugdhulp

Zo’n vier op de tien jongeren komen in de jeugdhulp na verwijzing van de huisarts. Jeugdartsen verwijzen nauwelijks door, rond de 2 á 3 procent. Een kwart van de jongeren komt via gemeentelijke instanties bij de jeugdhulp. Dat laatste is twee keer zoveel als vorig jaar.

Dat blijkt uit het rapport Jeugdhulp 1e half jaar 2016 van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het aantal jongeren in de jeugdhulp is vergelijkbaar met dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om ruim 287.000 jongeren. Dat is bijna 7 procent van de jongeren tot 23 jaar.

Verwijzingen

Opvallend is dat vorig jaar nog maar 12 procent van de verwijzingen uit de gemeente kwam. Het gaat dan om verwijzingen vanuit de wijk- of buurtteams van de gemeente, maar ook van de politie of vanuit het onderwijs.

Hulpverlener

Gemeenten treden vaker als verwijzer op, maar niet vaker als hulpverlener. Wijk- of buurtteams van gemeenten verleenden in de eerste zes maanden van 2016 net zo vaak jeugdhulp als in de eerste helft van 2015.

Begeleiding

De jeugdhulp die wijk- of buurtteams uitvoeren, is veel meer dan andere hulpvormen gericht op de begeleiding van jongeren en veel minder op behandeling. Behandeling heeft tot doel om een probleem op te lossen of hiermee te leren omgaan, begeleiding richt zich meer op het ondersteunen bij het dagelijks leven.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top