ACTUEEL

Zorg pakt verspilling medicijnen aan

Te vaak belanden medicijnen in de vuilnisbak omdat de medicatie voor een te lange tijd is voorgeschreven. Om verspilling van medicijnen tegen te gaan zetten negen organisaties dinsdag hun handtekening onder het 'Akkoord Afspraken prescriptieregeling'. Aanleiding voor het akkoord zijn de cijfers van het Meldpunt Verspilling.

Bij het meldpunt kwamen in totaal 22500 meldingen binnen. Ongeveer 7000 daarvan gingen over medicijnen. De rest over andere vormen van zorg.

Zonde

Een van de maatregelen is dat patiënten die een nieuw medicijn gebruiken dit voor maximaal vijftien dagen meekrijgen. Zo kan eerst worden bekeken of een medicijn wel goed werkt. Medicijnen die meer dan 1000 euro per maand kosten worden het eerste halfjaar per maand verstrekt. En in het geval van intensieve zorg thuis, bepaalt de patiënt in overleg met zorgverleners welke medicijnen wel of niet nodig zijn.

"Het is zonde als medicijnen ongebruikt weggegooid moeten worden, zeker als dat door slimmer voorschrijven voorkomen kan worden'', aldus minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Partijen

De negen partijen die hun handtekening onder het akkoord hebben gezet zijn: Patiëntenfederatie Nederland, Federatie Medisch Specialisten (FMS), Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg Nederland (VPTZ), Zorgverzekeraars Nederland (ZN), Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (VenVN), Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en Nederlandse Vereniging van ZiekenhuisApothekers (NVZA).

(ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top