ACTUEEL

Fiona Godlee hoogleraar aan Nederlandse onderzoeksschool

Fiona Godlee, hoofdredacteur van The BMJ (British Medical Journal), is per 1 november benoemd tot als honorair hoogleraar aan de onderzoeksschool CaRe. De aanstelling vindt plaats aan de Universiteit Maastricht.

Dit heeft het onderzoeksinstituut CAPHRI (Care and Public Health Research Institute) op 29 november bekend gemaakt.

Eerstelijnszorg

Het is de eerste leerstoel van CaRe, een samenwerkingsverband van vier instituten in Nederland: het RIHS (Radboud Institute for Health Sciences) van het Radboudumc in Nijmegen, EMGO+ (Institute for Health and Care Research) van het VU Universitair Medisch Centrum in Amsterdam, NIVEL (Netherlands Institute for Health Services Research) in Utrecht en CAPHRI van de Universiteit Maastricht. CaRe bevordert landelijke onderzoekssamenwerking en ondersteunt en begeleidt jonge, veelbelovende wetenschappers op het gebied van volksgezondheid en eerstelijnszorg.

Toptijdschriften

Godlee gaat les geven bij alle vier instellingen. Zij gaat promovendi begeleiden bij het presenteren van hun wetenschappelijk onderzoek, zodat het aantrekkelijk is voor publicatie in toptijdschriften. Daarbij zal veel aandacht gaan naar wetenschappelijke integriteit.

Toonaangevend

“Ik zie het als een eerbetoon aan het werk dat het hele team van The BMJ over de afgelopen tien jaar heeft geleverd”, zegt Godlee. “Ons streven is altijd hoogwaardig onderzoek in eerstelijnszorg en volksgezondheid te steunen en wetenschappelijke integriteit te bevorderen voor de gezondheidszorgpraktijk en –beleid. Nederland is wereldwijd toonaangevend op het gebied van onderzoek naar eerstelijnsgezondheidzorg en volksgezondheid.”

Patiënten

Fiona Godlee werkte als huisarts in Cambridge en Londen. In 2005 werd zij hoofdredacteur van The British Medical Journal. Zij schrijft al sinds 1990 in The BMJ over een brede reeks onderwerpen, zoals de impact van het milieu op gezondheid, de toekomst van de Wereldgezondheidsorganisatie, en wetenschappelijke integriteit. Een van de speerpunten van The BMJ was de betrokkenheid en zeggenschap van patiënten bij wetenschappelijk onderzoek.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top