ACTUEEL

Martini Ziekenhuis blijft topklinisch opleidingsziekenhuis

Het Martini Ziekenhuis blijft de komende vijf jaar een topklinisch opleidingsziekenhuis. Dat heeft de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) deze week besloten na een uitgebreide visitatie van het Groningse Ziekenhuis.

Dit schrijft het Martini Ziekenhuis op haar website. Het is een van de 26 topklinische opleidingsziekenhuizen in Nederland, met als expertisegebieden onder andere brandwonden, het bewegingsapparaat, oncologie, vasculaire zorg, allergie bij kinderen, interstitiële longziekten en het slaapcentrum.

Strategie en missie

Een Topklinisch Opleidingsziekenhuis krijgt elke vijf jaar een audit van de STZ. Er wordt niet alleen gekeken naar zorg, onderzoek en opleiding, maar ook naar de missie en de strategische beleidsplannen, governance, kwaliteit en veiligheid en mogelijke continuïteitsvraagstukken.

Onderzoek

In hun rapport prijst de beoordelingscommissie de infrastructuur voor wetenschappelijk onderzoek met de woorden: “Volkomen transparant, samenhangend, de zaakjes op orde en financieel volledig doorzichtig.” Artsen en verpleegkundigen van het Martini Ziekenhuis zorgden in 2015 voor meer dan 120 wetenschappelijke publicaties.

Onderwijs

Bij onderwijs scoorden het directe, laagdrempelige onderlinge contact, de stimulerende mogelijkheden tot leren en opleiden en met name het grote patiëntenaanbod dat leidt tot veel leerervaringen. Het Martini Ziekenhuis heeft 35 specialismen waarvan zestien met een erkende opleiding tot specialist en traint jaarlijks ongeveer negentig coassistenten en zestig arts-assistenten.

Als verbeterpunten kreeg het ziekenhuis het advies om ook jonge zorgprofessionals in opleiding meer te betrekken bij beleid en innovatie, de positie van verpleegkundigen te versterken en onderzoekers een podium te geven.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top