ACTUEEL

Kliniek daagt zorgverzekeraars voor rechter

Revalidatiekliniek OCA daagt zorgverzekeraars CZ en Zorg en Zekerheid (ZeZ) voor de rechter. De kliniek spant een kortgeding aan omdat de verzekeraars aanvragen voor revalidatiebehandelingen afwijst. Maar CZ en ZeZ mogen zich niet bemoeien met het oordeel van een arts, aldus OCA. Daarnaast schenden ze de privacy van patiënten door persoonlijke informatie te vragen die onder het medisch beroepsgeheim valt.

Bovendien: VGZ en Menzis keuren met precies dezelfde indicatie de behandelingen wel goed, zo stelt de revalidatiekliniek. OCA heeft 26 klinieken verspreid door heel Nederland. Jaarlijks behandelen ze ongeveer 3000 patiënten. Een aantal gedupeerde patiënten hebben zich gevoegd in de zaak tegen CZ en ZeZ, schrijft het AD. De zaak dient op 20 december bij de rechtbank Breda.

Doelmatig

Er zijn meer revalidatie-instellingen die met afwijzingen te maken hebben. De problematiek speelt met name bij klinieken die niet door CZ en ZeZ gecontracteerd zijn. Ook zij moeten verantwoorden, soms maandenlang, waarom een patiënt recht heeft op revalidatie. Volgens de advocaat van OCA proberen de twee verzekeraars de niet-gecontracteerde zorg te belemmeren. Het zou gaan om honderden patiënten met pijn, die tevergeefs op behandeling wachten.

CZ zegt te maken te hebben met een groeiend aantal revalidatiecentra waarmee geen overeenkomst is gesloten. Daarom moet de zorgverzekeraar goed controleren of de geplande zorg inderdaad doelmatig is, aldus CZ.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top