Finance

'Koppel zorgkosten aan groei economie'

Er moet een harde grens komen aan kosten van de zorg. Dat zegt Norbert Hoogers van Zilveren Kruis in een interview in De Telegraaf vrijdag. Hij wil zo voorkomen dat de zorg onbetaalbaar wordt.

Ondanks dat de kostenstijging in de zorg de afgelopen jaren tijdelijk wat is afgeremd, denkt Hoogers dat een beperking van de kosten er niet in zit. "Hoeveel maatregelen we ook nemen, ik denk dat de zorgkosten nooit meer zullen dalen. We kunnen steeds meer door nieuwe medicijnen en nieuwe technologieën, dus doen we ook veel meer."

De baas van zorgverzekeraar Zilveren Kruis vindt dat de zorgkostenstijging bet kunnen accepteren, maar dat we een rem moeten inbouwen. De zorgkosten mogen niet harder stijgen dan de economie groeit. "Het zou goed zijn af te spreken dat kosten niet harder mogen stijgen dan de groei van het bnp. Langjarig dan natuurlijk, net als bij het begrotingstekort." (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter Koopman

2 januari 2017

Het gaat hier om verzekerde zorgkosten natuurlijk. Deze stelling leidt tot grotere tweedeling, want voor eigen rekening zullen zorgkosten toenemen. Is dat wat we willen? We moeten naar mijn mening niet bij de "kosten" beginnen, maar bij de preventie en zorg voor eigen gezondheid. Vrijheid en gezondheid beperk je immers niet via kostenbeperking. Die benadering is te simpel.

Wulf van Loenen

2 januari 2017

Vind ik een slecht idee om het plafond aan zorgkosten te koppelen aan de bewegingen van de economie. ZorgInstituut Nederland onderzoekt nu steeds welke (nieuwe) behandelingen zinnig zijn in relatie tot de kosten en zo moet het blijven. Er wordt al teveel gekoppeld aan de economie en daar worden we niet gezonder of blijer van.

Top