ACTUEEL

84 stellen voorlopig niet zwanger door ivf-fout UMC Utrecht

Zeker 84 stellen van Utrecht tot Arnhem kunnen voorlopig niet zwanger worden. Dat blijkt uit onderzoek van het AD naar de impact van het stilleggen van het fertiliteitscentrum in het Utrechtse academisch ziekenhuis.

Het UMC in Utrecht staakt uit voorzorg de behandeling van 55 stellen. Ook bij zo'n 30 koppels in omringende ziekenhuizen is het traject stilgelegd, schrijft het AD.

Vier andere klinieken maken gebruik van het UMC-lab voor de kunstmatige bevruchting van eicellen. Het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem moest 9 stellen teleurstellen, het Amersfoortse Meander Medisch Centrum 8, het Utrechtse Diakonessenziekenhuis 7 en het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein nog eens 5 paren. 

Hoe lang het interne onderzoek van het UMC gaat duren is onduidelijk. Als dat lang is, kunnen nog veel meer stellen gedupeerd worden, aldus de omringende ziekenhuizen.

Vader

Rijnstate heeft bovendien te maken met drie van de 26 stellen die in grote onzekerheid verkeren over wie de vader is. Bij het Meander Medisch Centrum in Amersfoort gaat het om twee stellen. Van de 26 stellen hebben negen stellen al een kind, vier zijn in verwachting en van de andere dertien liggen nog bevruchte embryo's opgeslagen om later in de baarmoeder te plaatsen.

Vorig jaar zijn er in Nederland 7605 ICSI-behandelingen uitgevoerd, blijkt uit cijfers van Stichting Landelijke Infertiliteit Registratie. Via dit traject werden 1696 kinderen geboren, waaronder 61 tweelingen en 1 drieling.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top