Tech

Ziekenhuizen vragen bedrijven om draadloze monitoring te ontwikkelen

Het UMC Utrecht vraagt samen met vier andere Europese ziekenhuizen bedrijven om een oplossing te ontwikkelen voor het op afstand monitoren van vitale functies van patiënten. Voor de ontwikkeling van dit project maakt de Europese Unie 5,3 miljoen euro vrij.

De vijf ziekenhuizen hebben de handen ineen geslagen in het project 'Nightingale'. Naast het UMC Utrecht gaat het om het Universitair Ziekenhuis Leuven (België), University College London Hospitals (Groot-Brittannië), het Karolinska University Hospital in Stockholm (Zweden) en Uniklinik Aachen (Duitsland).

Na een ingrijpende operatie waarbij patiënten op de intensive care komen, bestaat er een verhoogd risico dat zij naderhand op de verpleegafdeling of na ontslag complicaties ontwikkelen. Vroege signalering is volgens het UMC Utrecht "van levensbelang". "Met de beoogde draadloze bewaking wordt de toestand van de patiënt constant op afstand bewaakt en kan er door persoonsgebonden alerts sneller worden gestart met een behandeling."

De vijf ziekenhuizen vragen bedrijven met kennis en ervaring op het gebied van medische sensoren en complexe signaalanalyse om een oplossing te ontwikkelen voor het op afstand monitoren van vitale functies van patiënten. Het moet een monitoring- en communicatiesysteem zijn dat patiënten met zorgverleners verbindt, slimme zelflerende algoritmen gebruikt om vroegtijdige achteruitgang te herkennen en geïntegreerd is met informatiesystemen van verschillende zorgverleners. Nightingale betrekt naast zorgprofessionals ook patiënten en mantelzorgers om te zorgen dat de technologie goed aansluit bij de mogelijkheden en wensen van de patiënt.

Aanbesteding

De financiën komen van de Europese Unie (EU) die een nieuw programma heeft opgezet genaamd 'Precommercial Procurement'. In dit programma kent de EU subsidie toe van 5,3 miljoen euro aan ziekenhuizen met een ‘clinical need’ die een oplossing zoeken. Hiermee wordt de Europese industrie middels een aanbesteding uitgedaagd om een innovatieve oplossing te ontwikkelen die aansluit op de behoeftes uit de praktijk. De innovatieve ontwikkelingen van bedrijven zouden niet altijd aansluiten op de wensen van patiënten en zorgverleners.

In januari wordt een eerste officiële aankondiging over de aanbesteding gedaan en vervolgens wordt de markt geconsulteerd om tot een goede ontwikkelbeschrijving te komen. In november wordt de tender gepubliceerd en wordt de Europese industrie uitgenodigd om deel te nemen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top