HRM

Zorgmedewerkers AxionContinu eisen extra handen aan het bed

Tientallen medewerkers van zorginstelling AxionContinu in Utrecht en FNV Zorg & Welzijn eisen dat de raad van bestuur verantwoordelijkheid neemt en nú met oplossingen komt voor de problemen in de zorginstelling. De medewerkers overhandigen op 7 februari symbolisch 'extra handen' aan de raad van bestuur en nodigen de voorzitter van de raad van bestuur, Eliane Thewessen, uit voor een gesprek.

De zorgmedewerkers van AxionContinu willen afspraken maken over meer handen aan het bed, meer zeggenschap en zekerheid van roosters en contracten, om de zorg "weer menselijk" te maken. Op dit moment kunnen de medewerkers hun cliënten niet de zorg en aandacht geven die ze nodig hebben. Hierdoor ontstaan zelfs gevaarlijke situaties, volgens FNV.

AxionContinu werkt met de ondernemingsraad aan oplossingen voor het personeelstekort. Dit proces duurt echter al een jaar, volgens FNV, en verandert niets aan het belangrijkste probleem; het tekort aan collega’s. AxionContinu zegt geen mensen te kunnen vinden voor enkele tientallen openstaande vacatures.

In uren teruggezet

Cihan Lacin, bestuurder FNV Zorg & Welzijn, zegt dagelijks leden te spreken die grotere contracten willen, maar niet krijgen. "Medewerkers worden zelfs ongewild in uren teruggezet en flexmedewerkers willen in vaste dienst, maar komen hiervoor niet in aanmerking."

AxionContinu ontkent dit laatste. Bestuurssecretaris René Leideritz zegt dat de zorgaanbieder een tijdje geleden juist heeft gevraagd aan medewerkers of zij meer uren willen en kunnen werken. Dat heeft ertoe geleid dat sommigen inderdaad meer uren zijn gaan werken. Dat er tientallen vacatures openstaan, is volgens de bestuurssecretaris vooral te wijten aan een tekort aan verzorgenden van niveau 3 en 4.

Volgens Leideritz speelt op de achtergrond mee dat FNV eist dat de kanteling van de werktijden versneld gaat plaatsvinden bij AxionContinu. Dit betekent dat de zeggenschap over de werktijden gaat 'kantelen' van de werkgever naar de medewerker, zodat zorgorganisaties flexibeler kunnen inspelen op de wensen en behoeften van hun cliënten. "FNV heeft daar ideeën over, maar onze gesprekspartner is de ondernemingsraad en niet de vakbond."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top