Finance

Verlieslijdend Zeelandcare kiest voor ontvlechting

Zorgaanbieder Zeelandcare heeft over 2015 een verlies van 1,1 miljoen euro geleden. Dat meldt PZC op basis van het recent gedeponeerde jaarverslag. In reactie op de financiële problemen hebben initiatiefnemers ADRZ en ondernemer Henk van Koeveringe de activiteiten ontvlecht en herverdeeld.

 

Volgens PZC kan het verlies nog verder oplopen. De winst over 2014 is met tonnen gecorrigeerd en veranderd in een min van 170.000 euro, zo meldt PZC. Ook is er een negatief eigen vermogen van 1,6 miljoen euro.

Zeelandcare is ontstaan in 2012 als een samenwerking tussen ondernemer Henk van Koeveringe (51 procent aandeelhouder) en het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (49 procent aandeelhouder). Zeelandcare biedt vanuit verschillende locaties een waaier van zorgactiviteiten aan in Zeeland en West-Brabant, waaronder kaakchirurgie, plastische chirurgie en nierdialyse.

Zeelandcare kampt sinds de oprichting met twee structurele problemen: dure huisvesting en een ondoorzichtige structuur. Door de verwevenheid met het ziekenhuis is er grote onduidelijkheid over de verrekening van kosten.

Vluchtheuvel

Volgens initiatiefnemer Van Koeveringe, die als maatschappelijk betrokken ondernemer al geruime tijd actief is in de Zeeuwse zorg, is de context waarin Zeelandcare opereert sterk veranderd. “Zeelandcare is ontstaan in een periode dat het ADRZ er minder plezierig bij lag'', aldus Van Koeveringe in PZC. “Zeelandcare was een vluchtheuvel om te zorgen dat artsen en patiënten niet uit Zeeland vertrokken. Het ADRZ heeft zich nu herpakt, zit in een andere samenwerking en heeft een veel betere financiële basis. De rol van Zeelandcare vervalt daarmee.''

Een deel van de activiteiten wordt overgedaan aan ADRZ. “Wij nemen mensen, verplichtingen en locaties over", aldus bestuursvoorzitter Claudia Brandenburg van het ADRZ in PZC. “De patiënten, artsen en het personeel zullen er weinig van merken. Er gaan geen mensen uit.”

Zowel Zeelandcare als ADRZ nemen daarnaast elk een deel van schulden en verliezen op zich. Het ziekenhuis krijgt daar volgens Brandenburg omzet voor terug. Ook de aandelen die het ADRZ van de hand doet leveren geld op. Van Koeveringe wordt enig aandeelhouder van Zeelandcare.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top