ACTUEEL

Forensische kliniek kindermishandeling stopt

De Forensische Polikliniek Kindermishandeling (FPKM) sluit per 1 maart haar deuren. Reden voor sluiting is de blijvende onzekerheid over structurele financiering.

De kliniek dreigde al eerder te moeten sluiten, maar bleef dankzij subsidies en eigen geld overeind. Daarnaast wil De Forensische Zorgspecialisten (DFZS), waar de kliniek naast de Waag en de Van der Hoeven Kliniek deel van uitmaakt, zich de komende jaren vooral richten op kernactiviteiten. FPKM doet letselonderzoek bij vermoedens van kindermishandeling of –misbruik. “De FPKM past onvoldoende in ons aanbod op het gebied van forensische psychiatrie", zegt zegt DFZS-bestuurder Wouter van Ewijk. "Het ontbreken van structurele financiering voor de FPKM zorgt er tevens voor dat wij hebben besloten te stoppen met het verrichten van forensisch-medisch onderzoek bij kinderen.”

Oppakken

“We vinden het jammer dat we moeten stoppen met dit belangrijke werk, maar hebben er alle vertrouwen in dat andere partijen in het veld, zoals het LECK en het Nederlands Forensisch Instituut, deze dienstverlening zullen oppakken”, reageert Van Ewijk. De FPKM sluit haar deuren op 1 maart. De periode tot 1 mei zal gebruikt worden door de aanwezige medewerkers om tot een zorgvuldige afwikkeling van het werk te komen.

Staatssecretaris Van Rijn van VWS heeft in juli 2016 Chiel Bos opdracht gegeven om als kwartiermaker een advies over de landelijke inbedding van de forensisch-medisch onderzoek bij kinderen bij vermoedens van kindermishandeling op tes stellen. In dit advies komt ook aandacht voor structurele inbedding en financiering van deze expertise.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top