ACTUEEL

Zorgenoten en Intrakoop willen zorgvastgoed verduurzamen

Inkoopcoöperatie voor de zorg Intrakoop en energieleverancier Eneco hebben een overeenkomst getekend die zorginstellingen in staat stelt om energie te besparen met behulp van slimme software. Zorgenoten, een samenwerking tussen bouwbedrijf Dura Vermeer en duurzaam energiebedrijf Eneco, realiseert de energiebesparing op de zorglocaties.

De software analyseert data van allerlei verschillende bronnen in een gebouw, zoals de energiemeters en de klimaatinstallaties. Daarmee kan het consortium Zorgenoten samen met de facilitair manager een zorggebouw 'sturen' op zaken als energieverbruik, luchtkwaliteit en verlichting. De zorgaanbieder deelt in de gerealiseerde besparing of betaalt een vaste vergoeding per vierkante meter en houdt zelf de volledige besparing.

Volgens Zorgenoten komt energiebesparing in de zorg maar moeilijk van de grond, terwijl er veel te winnen is. Bij driekwart van de zorggebouwen in Nederland zou sprake zijn van een inefficiënte energievoorziening. Met optimalisaties in techniek gaat Zorgenoten het verbruik terugdringen en daarmee geld besparen. In de driehonderd Nederlandse gebouwen waar de software nu draait ziet het consortium een gemiddelde besparing van 10 procent.

Duurzamer

Frank Kaptein, directeur/bestuurder van Intrakoop: "Onze leden vragen steeds vaker naar producten en diensten om te besparen op hun energieverbruik. Deze nieuwe overeenkomst biedt aantrekkelijke mogelijkheden om vrij eenvoudig en gegarandeerd energie te besparen. Daarmee maken we de zorg samen weer een stuk duurzamer."

Eneco en Dura Vermeer zijn halverwege 2016 gestart met Zorgenoten om de verduurzaming van zorgvastgoed laagdrempeliger te maken. De bedrijven bundelen in Zorgenoten hun expertise op het gebied van duurzaamheid, energie, IT, onderhoud en renovatie. Samen hebben ze de grootschalige renovatie en verduurzaming van de Amsterdamse zorgorganisatie Amstelring op zich genomen. Eind 2016 kreeg Zorgenoten, samen met twee andere consortia, de opdracht om de locaties van zorgaanbieder Cordaan in Amsterdam te verduurzamen.

Veel winst te behalen

Volgens Zorgenoten is veel winst te behalen op duurzaamheid, maar tegelijkertijd constateren betrokkenen dat dit niet het vakgebied is van zorgaanbieders. Ronald Dielwart, lid raad van bestuur van Dura Vermeer: "Zij hebben al genoeg aan hun hoofd. Laat zorgorganisaties focussen op het leveren van zorg, wij nemen duurzaamheid voor onze rekening."

Verduurzaming van gebouwen is volgens Zorgenoten niet alleen goed voor de financiën van zorgaanbieders, maar ook voor de gezondheid van medewerkers. Bram Poeth, directeur van Eneco Zakelijk, wijst erop dat er in veel panden door verouderde luchtinstallaties teveel CO2 in de lucht hangt. "Als de lucht gezond is, werken mensen een stuk prettiger."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top