ACTUEEL

Gegevens AMC-patiënten waren zichtbaar

De persoonlijke gegevens van patiënten van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam zijn zichtbaar geweest voor anderen. Het gaat onder meer om namen, burgerservicenummers, contactgegevens, verzekeringsnummers en omschrijvingen van klachten. Een ethische hacker is vrijdag doorgedrongen tot de informatie. Hij nam direct contact op met het ziekenhuis, dat de pagina offline haalde.

Het AMC maakte het lek dinsdag bekend. De hacker heeft volgens het ziekenhuis geen toegang tot medische dossiers. Ook heeft hij de gegevens niet gezien of gekopieerd, maar had dat wel gekund.

Excuses

In een verklaring op de website reageert het AMC schuldbewust: "Dit had nooit mogen gebeuren. Dit vindt het AMC zeer vervelend en we hebben de patiënten hier onze oprechte excuses voor aangeboden. De betreffende pagina is na de melding direct geblokkeerd (offline gehaald). Er is een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het probleem, en het AMC heeft melding gemaakt van dit incident bij de Autoriteit Persoonsgegevens."

De hacker kwam bij de informatie via een zwakte in een formulier waarmee patiënten online een afspraak kunnen maken bij de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top