ACTUEEL

'Wijkverpleging Eindhoven kan vraag niet aan'

Een aantal thuiszorginstellingen in Eindhoven, waaronder Zuidzorg en Archipel Thuis, heeft wachtlijsten ingesteld. De organisaties kunnen de grote vraag naar wijkverpleging in delen van de stad niet aan, zo meldt het Eindhovens Dagblad.

Zuidzorg, de grootste aanbieder van thuiszorg in de Eindhovense regio, meldt tegenover het ED dat er al maanden sprake is van een 'enorme stijging van de vraag'. "Het aantal mensen dat gebruikmaakt van thuiszorg neemt flink toe", zegt directeur zorg Nina Vos. "We kunnen het niet bijbenen."

Archipel Thuis ziet volgens het ED wekelijks circa 20 nieuwe cliënten, waardoor er wachtlijsten zijn  bij enkele teams. Volgens het ED staan er in heel Eindhoven 'vele tientallen' mensen op de wachtlijst.

Kleinere aanbieders zien zich gedwongen om zzp'ers in de Randstad in te huren. Volgens het ED leidt dit “in een enkel geval tot excessen”. Een anonieme cliënt meldt hoe ze voor verpleging afhankelijk was van een medewerkster uit Amsterdam die door files geregeld uren te laat was.

In een reactie tegenover het ED stelt branchevereniging Actiz dat de situatie in Eindhoven niet op zichzelf staat. In de vier grote steden in de Randstad en ’t Gooi zijn vergelijkbare problemen. De instellingen kunnen nu nijpende situaties voorkomen door een beroep te doen op andere thuishulpaanbieders die in de betreffende wijk wél ruimte hebben.

De krapte in de wijkverpleging wordt volgens Actiz veroorzaakt door een toenemende vergrijzing in combinatie met een gebrek aan (toekomstige) verpleegkundigen. Nederland telt momenteel 700.000 tachtigplussers, een groep die veel thuiszorg nodig heeft. Dat aantal verdubbelt de komende tien jaar.

Bovendien zijn in de verpleging momenteel 8000 vacatures. Dat aantal neemt dit jaar nog met 2000 toe. Dat komt mede door het slechte imago van 'steunkousen en het afvegen van de billen van bejaarden' waarmee de branche kampt. Er lopen momenteel verschillende campagnes om studenten verpleegkunde de mooie kanten van wijkverpleging te laten zien.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top