ACTUEEL

IGZ heft verscherpt toezicht Laurens op

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het verscherpt toezicht op stichting Laurens in Rotterdam beëindigd. Volgens de IGZ is Laurens “voortvarend met de gevraagde verbetermaatregelen aan de slag gegaan”.

De inspectie stelde het verscherpt toezicht eind juli 2016 in naar aanleiding van problemen met onder meer de medicatieveiligheid, het melden van calamiteiten, het cliëntdossier, vrijheidsbeperking en de analyse van incidenten.

Klappen

De onder verscherpt toezichtstelling vormde de climax van een problematische periode voor Laurens. Eerder kwam Laurens onder vuur te liggen door vermelding in de spraakmakende zwarte lijst van slecht presterende zorginstellingen. Voor bestuursvoorzitter Ids Thepass was dit samen met de hierdoor ontstane publieke ophef reden om op te stappen. Ook financieel zat de Rotterdamse zorgaanbieder in de hoek waar de klappen viielen. 

Volgens de IGZ heeft Laurens niettemin grote stappen gezet. “Met name op de thema’s medicatieveiligheid en de gemelde calamiteiten, zette Laurens noodzakelijke stappen”, aldus de IGZ in een brief. “Op de thema’s cliëntdossier, vrijheidsbeperking en de analyse van incidenten zorgde Laurens voor betere randvoorwaarden. De verdere ontwikkeling van de kwaliteit op deze thema’s heeft de aandacht van de raad van bestuur en is opgenomen in het kwaliteitverbeterprogramma van Laurens. Medewerkers worden hierdoor beter ondersteund om op deze thema’s de kwaliteit van zorg verder te verbeteren.”

“De inspectie constateert dat Laurens de verbeteringen die zij realiseerde monitort, waar nodig bijstelt en een begin maakt deze te borgen. De door Laurens ingezette verbeteringen (en met name de voorlopige borging daarvan) geven de inspectie voldoende vertrouwen in de aanpak en aansturing van Laurens.” Wel houdt de inspectie in de gaten of Laurens de verbetermaatregelen goed weet vast te houden.

Het verscherpt toezicht had betrekking op de verpleeghuizen van Stichting Laurens. Daarnaast richtte de maatregel zich op de thuiszorg die Stichting Laurens levert.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top