Tech

Betere traceerbaarheid hulpmiddelen levert ETZ prijs op

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg en Waalwijk heeft een internationale prijs gewonnen voor de manier waarop de traceerbaarheid van medische hulpmiddelen is verbeterd. De introductie van barcodes heeft niet alleen de veiligheid vergroot, maar levert ook een flinke besparing op.

Samen met GS1 nam het ETZ in 2012 het initiatief om de traceerbaarheid van medische hulpmiddelen met behulp van barcodes te verbeteren. “Het verbruik van middelen was veel te hoog, met als gevolg jaarlijks budgetoverschrijdingen,” licht Esther van Gerven, zorgmanager OK, het initiatief toe. “Artsen wisten tot voor kort niet eens wat een scalpel kostte. Bovendien eist de inspectie van ziekenhuizen dat we ons instrumentarium kunnen traceren. Als we nu iets scannen op de OK, krijgt de arts meteen te zien wat zo’n instrument kost. Kortom, er is ook een cultuurverandering gaande: artsen worden medeverantwoordelijk voor het inzicht in de kosten en dat zorgt voor minder kostenoverschrijdingen.”

Verbruik

Volgens Esther van Gerven is op de voorraden al een flinke besparing te zien en daarnaast een reductie van zeventig procent op de acute leveringen. ”Daar hadden we er voorheen echt veel van. En het proces rond recalls is heel sterk ingekort, van dagen naar minuten. Toch is er nog veel meer uit te halen en daar zijn we nu ook mee bezig. Door het inzicht in het echte verbruik van middelen, kunnen we nu ons assortiment verder beperken. We weten wat er echt gebruikt wordt en wat de verschillen per arts zijn. Dat is waardevolle informatie.”

Naar eigen zeggen is het ETZ het enige Nederlandse ziekenhuis dat op een integrale manier met traceerbaarheid werkt. Van Gervan is hoe dan ook trots op de ‘Provider Implementation Beste Case Study Award’ die op 4 april werd uitgereikt door GS1 Global Office tijdens de GS1 Healthcare Conference in Berlijn. De jury was met name te spreken over de geleidelijk fasering waardoor het project breed gedragen wordt in de organisatie en een duurzaam karakter geeft.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Joris Jaspers

6 april 2017

Mooie erkenning van het nut voor zowel veiligheid, kwaliteit en kosten, van Track & Trace van apparatuur en instrumenten.
Mooie stimulatie om ook in het UMC Utrecht hier meer vaart achter te zetten.

Top