ACTUEEL

Rijlaarsdam Meest Invloedrijke Persoon Publieke Gezondheid 2016

Connie Rijlaarsdam is door vakgenoten uitgeroepen tot Meest Invloedrijke persoon in de publieke gezondheid 2016. Verpleegkundig specialist Rijlaarsdam kreeg de prijs vanwege haar initiatief voor het programma ‘anticonceptie voor kwetsbare ouders’.

Het programma van Rijdam, verpleegkundig specialist Openbare Geestelijke Gezondheidzorg bij GGD Hart voor Brabant, raakt met zijn aandacht voor preventie en zorg voor kwetsbare groepen, het hart van de publieke gezondheid. Het gaat dan om vrouwen die vanwege hun verslaving, psychische problemen of leefsituatie niet in staat zijn tot verantwoord ouderschap.

Door een proactieve, persoonlijke benadering en maatwerk weet het programma op vrijwillige basis ongewenste en ongeplande zwangerschappen te voorkomen. Het positieve effect zit in het opbouwen van een hulpverleningsrelatie waarin vertrouwen voorop staat. Het respectvol omgaan met de cliënt, de tijd nemen, aandacht voor de sociale context en het niet opgeven bij tegenslag. Het resultaat mag er zijn; vanuit het Tilburgse programma besloten van de dertig vrouwen er vijfentwintig vrijwillig anticonceptie te gebruiken. Ook in Rotterdam is het succesvol.

Leed voorkomen

“Als we het over anticonceptiegebruik hebben bij kwetsbare vrouwen, blijkt niet één instelling zich verantwoordelijk te voelen”, licht Rijlaarsdam het programma toe. “Wij zetten een stap om hulpverleners niet alleen bewuster te maken van de risico's en het leed. Maar ook dat een proactieve, individuele aanpak nodig is en dat hulpverleners bereid moeten zijn te doen wat nodig is. Uithuisplaatsingen en onveilige situaties thuis zijn de gevolgen. Hier is nog zoveel winst te behalen en leed te voorkomen.”

Het is de zevende keer dat de NPHF Federatie voor Gezondheid en GGD GHOR Nederland de verkiezing Meest Invloedrijke Persoon Publieke Gezondheid organiseerden. Rijlaarsdam neemt de titel over van Machteld Huber.

Rijlaarsdam Ze kreeg de prijs namens GGD GHOR Nederland en de NPHF Federatie voor Gezondheid op 12 april tijdens het avondprogramma van het Nationaal Congres Volksgezondheid uit handen van Hugo Backx. De andere twee genomineerden waren: Victor Everhardt, wethouder Volksgezondheid van Utrecht en  Annemieke van der Zijden, directeur publieke gezondheid GGD West-Brabant.

rijlaarsdam

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top