Finance

Farmaceuten behalen hoogste bedrijfsresultaat

Farmaceuten behalen hoogste bedrijfsresultaat

De farmaceutische industrie behaalde in 2015 relatief het hoogste bedrijfsresultaat binnen de Nederlandse industrie. Farmaceuten noteerden een bedrijfsresultaat van 17,5 procent van de omzet, tegenover een gemiddelde van 5,8 procent in de totale industrie.

Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het CBS.

De Nederlandse farmaceuten realiseerden in 2015 gezamenlijk een omzet van 5,8 miljard euro. Na aftrek van directe productiekosten, lonen en overige bedrijfskosten bleef daarvan een bedrijfsresultaat van 1 miljard euro over.

De farmaceutische industrie boert al langer goed. De branche noteerde de afgelopen zeven jaar een gemiddeld bedrijfsresultaat van achttien procent van de omzet. De drankenindustrie volgt met een gemiddelde van dertien procent.

Dalende afzetprijzen

Farmaceuten hebben daarentegen al vier jaar te kampen met dalende afzetprijzen. In de jaren 2009-2015 gingen de afzetprijzen gemiddeld met 0,2 procent omlaag, tegenover een stijging van 0,2 procent in de gehele industrie.

Nederland telt zo’n tweehonderd farmaceutische bedrijven. Daarvan houdt een deel zich vooral bezig met de productie van farmaceutische grondstoffen zoals vitaminen en antibiotica. De rest fabriceert producten op basis van die grondstoffen. Behalve geneesmiddelen gaat het daarbij onder meer om vaccins, anticonceptiemiddelen, pleisters en verband.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top