ACTUEEL

UMCG en Maxima Centrum gaan samenwerken bij protonentherapie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht slaan de handen ineen voor de zorg voor kinderen met kanker. De samenwerking richt zich op de behandeling met protonentherapie, een nieuwe bestralingsbehandeling tegen kanker.

De zorgorganisaties tekenden donderdag het samenwerkingscontract.

Het UMCG bouwt momenteel aan een centrum voor protonentherapie, waar vanaf eind 2017 ook patiënten van het Prinses Máxima Centrum terecht kunnen voor de behandeling. In Utrecht is protonentherapie niet mogelijk.

De partijen gaan samenwerken om de zorg voor de kinderen zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Artsen in de beide ziekenhuizen gaan straks voor ieder kind samen bekijken of behandeling met protonen meerwaarde biedt. Als voor een kind protonentherapie in combinatie met chemotherapie wordt vastgesteld, dan vinden beide therapieën in het UMCG plaats om de belasting voor het gezin zoveel mogelijk te beperken. 

Nauwkeurig

Protonentherapie maakt het mogelijk heel nauwkeurig een dosis straling aan een tumor toe te dienen, waardoor het omliggende gezonde weefsel wordt gespaard. Door zo min mogelijk gezond weefsel te bestralen, vermindert het risico op bijwerkingen en de gevolgen op de lange termijn, zoals schade aan het hart.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top