ACTUEEL

Aantal patiënten Gamma Knife Centrum Tilburg groeit

Het aantal patiënten voor het Gamma Knife Centrum Tilburg in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) blijft toenemen. Om de toeloop aan te kunnen is de capaciteit uitgebreid van veertien naar zeventien patiënten per week.

Het Gamma Knife is een bestralingstoestel met de nauwkeurigheid van een chirurgisch mes, waarmee de meest precieze vorm van bestraling in het hoofd mogelijk is. Sinds 2002 worden met dit bestralingstoestel in Tilburg tumoren in het hoofd, vaatafwijkingen in de hersenen en aangezichtspijn behandeld. Sindsdien zijn in Tilburg ruim 8200 patiënten met het Gamma Knife behandeld. In het eerste jaar werden 153 'bestralingen' uitgevoerd, dat aantal is inmiddels gegroeid naar 752 bestralingen in 2016.

Door de capaciteit uit te breiden kan het centrum in Tilburg patiënten binnen dezelfde week gefractioneerde behandelingen aanbieden op vijf opeenvolgende dagen, zegt Patrick Hanssens, radiotherapeut-oncoloog van het centrum. Tijdens het symposium ter ere van het 15-jarig bestaan van het Tilburgse centrum op 9 juni kondigde hij aan dat 'indien nodig' de behandelcapaciteit verder wordt uitgebreid. "Daardoor kunnen we patiënten met hersenmetastasen en aangezichtspijn - trigeminusneuralgie - binnen twee weken na aanmelding behandelen."

Landelijke erkenning

Binnenkort neemt het Antoni van Leeuwenhoek/Nederlands Kankerinstituut in Amsterdam een Gamma Knife in gebruik. "Dat is in feite de landelijke erkenning dat wij in Tilburg al vijftien jaar goed bezig zijn", zegt neurochirurg Guus Beute. “Nu het AvL en straks ook de Isala Kliniek in Zwolle een Gamma Knife in huis hebben, zal er waarschijnlijk onder verwijzers minder schroom komen patiënten met afwijkingen in de hersenen door te verwijzen. Ik denk dat de groei nog wel zal doorzetten”, meent Beute.

Radiotherapeut-oncoloog Patrick Hanssens wil het komende jaar met steun van ZonMw in het ETZ het succesvolle effect van bestralingen met het Gamma Knife aantonen bij de behandeling van patiënten met één tot twintig metastasen in hun hoofd. Hanssens: "In mijn ogen zijn niet de aantallen, maar alleen het totaalvolume van de metastasen een beperkende factor bij een succesvolle behandeling".

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top