ACTUEEL

'Inzet big data vergroot mogelijkheden preventieve zorg'

De introductie van big data in de zorg leidt tot een verschuiving van daadwerkelijke zorg naar preventieve zorg. Dat zegt Boudewijn Haverkort, hoogleraar Informatica aan de Universiteit Twente, bij het Skipr-event 'Duik in het big datameer'.

Big data-technologieën maken het volgens Haverkort mogelijk om een steeds completer beeld te vormen van de patiënt en eventuele veranderingen in diens gezondheidssituatie. "Met die informatie kun je gericht advies geven, om zo ziektes te voorkomen."

Mensen moeten eigenaar worden van hun eigen zorgdata, vindt Haverkort. "En de eigen gegevens altijd bij zich dragen. Dat maakt de informatie-uitwisseling tussen zorginstellingen makkelijker. Artsen hoeven niet opnieuw een diagnose te stellen als ze direct inzicht hebben in iemands situatie."

Beveiliging

Maar voordat het zover is, moeten zorginstellingen werk maken van de beveiliging van hun ict-infrastructuur, meent Haverkort. "Richt systemen zo in dat patiëntendata alleen beschikbaar zijn voor een vooraf bepaalde doelgroep. Daarmee is de privacy van patiënten gewaarborgd."  

In de video hieronder licht hij dit verder toe:

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top