ACTUEEL

Clara Wichmann mag beroep aantekenen tegen integrale geboortezorg

De vrouwenrechtenorganisatie Clara Wichmann is donderdag door de rechter ontvankelijk verklaard in haar beroep tegen de invoering van integrale geboortezorg.

Nauwere samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen en een gezamenlijke bekostiging moeten leiden tot betere kwaliteit van geboortezorg en minder sterfte rondom de geboorte. Volgense Clara Wichmann dreigen echter het zelfbeschikkingsrecht en de keuzevrijheid van vrouwen te worden beperkt. De rechters van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven hebben nu bepaald dat Clara Wichmann beroep mag aantekenen tegen de beleidsregel.

Volgens het College kan het "niet worden uitgesloten dat [de Beleidsregel Integrale Geboortezorg] gevolgen zou hebben voor de keuzevrijheid van vrouwen en/of het recht op zelfbeschikking".

"De rechter geeft aan dat niet alleen de volledige invoering van de integrale geboortezorg middels de beleidsregel, maar ook de huidige reorganisaties in de zes regio’s die al afspraken hebben gemaakt, in een inhoudelijke beoordeling van het bezwaar moeten worden meegenomen", zegt Anniek de Ruijter, voorzitter van Clara Wichmann.

De rechtszaak wordt gesteund door de Patiëntenfederatie Nederland.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top