ACTUEEL

Ouderenfonds ongerust om koudegolf

Het Nationaal Ouderenfonds maakt zich zorgen om kwetsbare ouderen nu de temperaturen dalen. Vorig jaar zijn er ongeveer duizend ouderen overleden aan de koudegolf. Dat meldt EenVandaag.

Onvoldoende bescherming

Ouderen beschermen zich niet voldoende tegen de kou. Zij hebben ook vaak te laat door dat het koud is, hun ‘temperatuursensor’ werkt niet meer optimaal. Ook medicijnen als antidepressiva en tranquillizers kunnen het vermogen om het lichaam op temperatuur te houden, beïnvloeden. Onderkoeling kan aandoeningen en ziektes, vooral hart- en longaandoeningen, verergeren. Dit kan in het ergste geval lijden tot overlijden.

Voorlichting

Volgens het Nationaal Ouderenfonds willen ouderen niet altijd toegeven dat ze problemen hebben met de kou. Maar ouderen hebben juist een grotere kans om te vallen en botbreuken op te lopen. Het Nationaal Ouderenfonds vindt dat er niet voldoende voorlichting is. Daarnaast betreurt het fonds dat veel ouderen aan huis gekluisterd zitten vanwege de kou. Hier moet meer aandacht voor komen.

 

Videofragment

Bekijk het videofragment van EenVandaag over de kwetsbare ouderen.

sitestat

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

11 januari 2010

Ik ken een aantal ouderen, die slechtziend zijn en voor geen goud naar buiten gaan. Er is in de wijken (Zeewolde) niet geruimd of gestrooid. Men ziet het verschil tussen trap of helling niet, ziet geen stoeptegels, etc.Ook bij de flats van senioren wordt zeer spaarzaam sneeuw geruimd. En met een rollator door de sneeuw, zeker als die half bevroren is, lukt niet best. Gelukkig heeft men doorgaande wegen en fietspaden wel geruimd en zowel de fietser als de automobilist is in het algemeen hier coulant met voetgangers op hun baan.

Ook de nabuurschap tiert nu welig. Iedereen helpt elkaar met boodschappen doen , lift aanbieden etc.Zo brengt de sneeuw ook weer wat goeds.

Top