HRM

Ziekteverzuim in de zorg hoger dan gemiddeld

Ziekteverzuim in de zorg hoger dan gemiddeld

Het ziekteverzuimpercentage in de gezondheids- en welzijnszorg is hoger dan het gemiddelde verzuim in Nederland. In 2016 was het verzuim in de zorg 5,1 procent, 1,2 procentpunt hoger dan het gemiddelde verzuim, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de gezondheids- en welzijnszorg verrichten relatief veel werknemers fysiek zwaar werk. Dat brengt ook hoger verzuim mee, schrijft het CBS. 

Het ziekteverzuim in Nederland lag in 2016 op 3,9 procent, wat betekent dat van alle duizend te werken dagen er 39 zijn verzuimd vanwege ziekte. Sinds 2006 schommelt het verzuim tussen 3,8 en 4,2 procent. In 2014 was het verzuim het laagst met 3,8 procent.

Gevaarlijk werk

In het openbaar bestuur en bij overheidsdiensten was het verzuim in 2016 met 5,3 procent het hoogst. Bij overheidsdiensten – waartoe ook defensie, brandweer en politie behoren – doen naar verhouding meer werknemers gevaarlijk werk dan bij andere bedrijfstakken. Dat levert een hoger verzuim op.

Werknemers in de horeca bleven vorig jaar het minst ziek thuis. Volgens het CBS bedroeg het verzuim onder horecapersoneel 2,2 procent. Dat heeft onder meer te maken met de naar verhouding veel jonge werknemers in de horeca. Ook mag horecapersoneel vaker zelf bepalen wanneer ze verlof opnemen en is er vaker sprake van een flexibel dienstverband.(ANP/Skipr)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter Koopman

6 juli 2017

Trieste zaak. Zorgbestuurders zijn geen kruideniers en ook geen ondernemers in die branche. Nu moet zorggeld in het verlies gestoken worden.
Welke consequenties heeft dit voor de top van dat concern?

Peter Koopman

6 juli 2017

Ik reageerde op de verliezen van Alliade

Top