ACTUEEL

Anderhalf miljoen voor Nijmeegs onderzoek naar infectieziekten

Nijmeegse onderzoekers hebben anderhalf miljoen euro subsidie ontvangen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen tropische infectieziekten zoals malaria, dengue en zika. Het betreft een gezamenlijk onderzoeksproject van het Radboudumc, de Radboud Universiteit en spinoffs Protinhi Therapeutics en TropIQ Health Sciences.

De onderzoekers werken onder meer aan een nieuw malariamedicijn. "Er zijn wel malariamedicijnen beschikbaar, maar de parasieten zijn daar al vaak ongevoelig voor," zegt Koen Dechering, directeur van TropIQ en coördinator van het project. "Voor een effectieve aanpak van malaria hebben we ook nieuwe medicijnen nodig die de verspreiding van parasieten via de mug voorkomen. Daar hebben we al goede kandidaten voor."

Dengue

Verder richt het onderzoeksteam zich op de ontwikkeling van een medicijn tegen dengue en verwante virale aandoeningen zoals zika. Bernd van Buuren, directeur van Protinhi: "Voor dengue en zika zijn geen medicijnen beschikbaar. Voor dengue bestaat een beperkt werkend vaccin dat echter niet te gebruiken is voor de meest kwetsbare patiënten, namelijk kinderen onder de negen jaar. Een therapeutisch medicijn is dus dringend nodig om deze ziekten te bestrijden."

In 2015 werden wereldwijd 214 miljoen gevallen van malaria geteld, met ruim 430 duizend doden, vooral in Afrika ten zuiden van de Sahara. Dengue treft jaarlijks bijna vierhonderd miljoen mensen. Bij dengue neemt zowel het verspreidingsgebied als het aantal ziektegevallen nog elk jaar toe.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top