HRM

Treant kampt met tekort aan oogartsen en geriaters

Op de ziekenhuislocaties van Treant Zorggroep is er een tekort aan oogartsen en geriaters. Dit heeft onder meer tot gevolg dat in Hoogeveen de meest voorkomende oogheelkundige zorg niet kan worden geboden en dat de wachttijd voor oogheelkundige zorg in Emmen te lang is.

De bewoners van het verzorgingsgebied van Treant Zorggroep, de regio Hoogeveen-Emmen-Stadskanaal, hebben behoefte aan oogheelkundige en geriatrische zorg op alle ziekenhuislocaties. Dit kwam naar voren tijdens dertig bijeenkomsten die Treant de afgelopen maanden organiseerde en waar bestuurder Carla van der Wiel sprak met bewoners van de regio. Treant wil graag oogheelkundige en geriatrische zorg bieden in het Scheper Ziekenhuis in Emmen, Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen en het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal.

Als het aan Treant ligt, wordt de meest voorkomende oogheelkundige zorg op alle drie ziekenhuislocaties aangeboden, in ieder geval diagnostiek en poliklinische behandelingen. Dat is momenteel niet het geval in Hoogeveen en in Emmen is de wachttijd te lang. Volgens Treant is het "ongelofelijk moeilijk om aan goede oogartsen te komen". Er is landelijk een tekort aan deze specialisten en bovendien worden er te weinig oogartsen opgeleid.

Ook over geriatrie kan Treant naar eigen zeggen niet tevreden zijn. "We willen op alle drie locaties geriatrische zorg aanbieden, zodat in ieder geval poliklinische zorg kan worden aangeboden." Maar ook voor geriaters geldt "dat het erg moeilijk is om ze te vinden en aan ons te binden".

Intensieve samenwerking

Treant onderzoekt mogelijkheden om toch voldoende oogartsen en geriaters in te zetten. Wat betreft oogzorg overweegt de zorgaanbieder een intensieve samenwerking aan te gaan met private aanbieders zoals Zonnestraal en Eyescan. Op het gebied van geriatrie investeert Treant in de opleiding van verpleegkundig specialisten en physician assistants, zodat zij in de toekomst een deel van het werk van een geriater zelfstandig kunnen doen. In Hoogeveen werken de artsen al nauw samen met de specialisten ouderengeneeskunde die werken op de Care-locaties.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top