Tech

Gelre houdt patiënten in beweging met virtueel fietsparcours

Patiënten van de afdelingen geriatrie en interne geneeskunde van Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn kunnen sinds deze zomer gebruikmaken van een 'fietslabyrint', een aan een hometrainer gekoppeld beeldscherm waarop fietsroutes te zien zijn. Het systeem moet patiënten helpen tijdens hun ziekenhuisopname in beweging te blijven.

Dat meldt het ziekenhuis maandag.

Uit onderzoek en de praktijk blijkt dat patiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis te weinig bewegen, zegt fysiotherapeut Hanna van Eijsden. "Zeker voor kwetsbare ouderen is dat slecht nieuws. Want dit betekent dat naast het ziek zijn ze ook nog eens conditie en kracht verliezen. Dit heeft als gevolg dat ze hun dagelijkse activiteiten minder goed kunnen uitvoeren, en misschien na de opname niet terug naar huis kunnen maar naar een (tijdelijk) verblijf elders moeten."

Het weer terugkrijgen van deze verloren spierkracht kost tijd en lukt lang niet altijd, vult zorgcoördinator geriatrie Raphaëla van Bijsteren aan. "Daarom zijn we op zoek gegaan naar een manier om onze kwetsbare ouderen tijdens hun opname nog meer te stimuleren om te bewegen om functieverlies tegen te gaan. Op de afdeling hadden we al een speciale hometrainer in onze huiskamer. Het fietsen hierop is nu aantrekkelijker dankzij het fietslabyrint."

Geprikkeld

Patiënten kunnen met het programma virtueel fietsen door bijvoorbeeld Apeldoorn of over de Veluwe. De patiënten trainen niet alleen hun spierkracht, ook de hersenen worden geprikkeld door oude herinneringen op te halen wanneer ze bijvoorbeeld door hun geboortestad fietsen, aldus het ziekenhuis. 

Zorgbestuurders, -managers en -professionals met een fietshart kunnen op vrijdag 15 september terecht in Arnhem voor de 2e Skipr Care & Cure Cycle Challenge (Skipr4C). Lees meer over de 2e Skipr4C.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top