ACTUEEL

ANBO: 'Medicatieveiligheid thuis kan beter'

Ouderenbond ANBO pleit voor een periodieke beoordeling van het medicatiegebruik van ouderen die thuis. Dit is nodig om verkeerd gebruik van medicijnen tegen te gaan en dus de veiligheid te vergroten.

Waar medicatiegebruik in verpleeghuizen en onder toezicht van thuiszorg de laatste jaren steeds veiliger is geworden, kan er bij thuisgebruik nog het een en ander verbeterd worden, stelt ANBO op basis van eigen onderzoek onder ruim zevenduizend senioren. Ruim de helft van de respondenten gebruikt twee tot vijf verschillende medicijnen en een kwart zelfs meer dan vijf. Acht op de tien medicijngebruikers heeft één of meerdere chronische aandoeningen.

Hoewel zo'n 90 procent van de respondenten de medicatie naar eigen zeggen volgens voorschrift gebruikt, zegt ruim de helft van de respondenten dat een periodieke beoordeling goed is om te controleren of er geen vervelende interacties en bijwerkingen zijn. Daarbij vinden mensen het belangrijk dat er regelmatig controle plaats vindt op medicijngebruik en de noodzaak tot gebruik. Zeker bij chronische medicatie waarbij verschillende artsen zonder dit vaak van elkaar te weten medicijnen voorschrijven, is het volgens ANBO essentieel dat er overzicht is.

Periodieke evaluatie

ANBO pleit al jaren voor een medicatiebeoordeling, een periodieke evaluatie van het medicijngebruik door patiënt, apotheek en (huis)arts. "Omdat senioren vaak meerdere medicijnen van diverse artsen toegeschreven krijgen, loont het niet alleen om te kijken wat de wisselwerking is, maar ook of mensen begrijpen waarom ze bepaalde medicatie krijgen", aldus directeur-bestuurder Liane den Haan.

De afgelopen vijf jaar is het aantal patiënten toegenomen dat door verkeerd medicijngebruik in het ziekenhuis is beland. Dat blijkt uit een studie die minister Edith Schippers (Volksgezondheid) eerder dit jaar aan de Tweede Kamer stuurde. De onderzoekers denken dat de vergrijzing de grootste oorzaak is van de stijging. De groep 65-plussers die wordt opgenomen in het ziekenhuis is 3,5 keer zo groot is dan de groep jongere patiënten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top