ACTUEEL

Ouders twijfelen aan veiligheid domotica in gehandicaptenzorg

Ouders maken zich zorgen over de opmars van zorg op afstand in de gehandicaptenzorg. Ze betwijfelen of hun kinderen wel veilig zijn als er gedurende de avond- en nacht geen personeel in de buurt is.

Dankzij de opmars van de techniek hebben zorgaanbieders steeds meer mogelijkheden om bewoners op afstand te volgen met  camera- en uitluistersystemen. Deze worden met name in de avond en nacht gebruikt. Een beperkt aantal personeelsleden kan op deze manier een groot aantal patiënten volgen.

Volgens Dorien Kloosterman van belangennetwerk KansPlus kleven er grote risico’s aan de inzet van domotica. "Er kunnen ook meerdere incidenten tegelijkertijd zijn, waarop men niet snel genoeg kan reageren", stelt Kloosterman tegenover de NOS. "Kortom, er zijn veel dingen die maken dat het heel erg veilig lijkt, maar het is de vraag of dat ook daadwerkelijk zo is."

Ook kan er volgens Kloosterman sprake zijn van technologisch falen, waardoor alarmsignalen niet of niet tijdig worden opgepikt. Kloosterman wijst in dit verband op onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit 2013 waaruit zou blijken dat er incidenten zijn geweest, zelfs incidenten met een dodelijke afloop. “Mogelijk hadden die niet plaatsgevonden als er iemand fysiek aanwezig was geweest”, zegt Kloosterman.

 

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

6 september 2017

Zelfs voor gezonde kinderen haalt iedereen 's avonds bij je afwezigheid fysieke oppas in huis. En bij gehandicapte, ziekelijke mensen met bijv. epilepsie niet?
Toen wij weekend-nachtopvang zochten voor onze chronisch zieke gehandicapte dochter hadden we een oriëntatiegesprek met zo'n domotica-zorginstelling. We vonden hun centraal toezicht op afstand door iemand met een fiets een werkelijk doemscenario. Niet gedaan dus, maar later bleek: Ook zelfs bij bewaking in hetzelfde gebouw is men toch afhankelijk van uitluisterapparatuur/monitor welke vaak van twijfelachtige kwaliteit zijn. En de nachtzorg hoort niet alles omdat ze ook met andere dingen bezig zijn. Voordeel is dan toch wel dat men rondes maakt, maar ook dat voorkwam niet dat hulp voor onze dochter bijna te laat kwam. Je gehandicapte dierbare thuis verzorgen is het veiligst, maar is wel moeilijk vol te houden.

Top