Finance

Schippers: medicijnen 150 miljoen goedkoper

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers heeft door onderhandelingen met farmaceuten voor 155 miljoen euro aan besparingen op medicijnen bedongen in de afgelopen twee jaar. Dat zegt de bewindsvrouw zaterdag in een interview met Het Financieele Dagblad (FD).

Dure medicijnen vallen sinds enkele jaren niet meer standaard in het basispakket. Om de kosten van de zorg onder controle te houden onderhandelt de minister eerst over de prijs. De prijzen van 24 medicijnen gingen na de gesprekken die de minister voerde omlaag, schrijft het FD vrijdag. Zonder de besparingen hadden die medicijnen in totaal 620 miljoen euro gekost.

Hoewel de gesprekken tot dusver er altijd toe leidden dat een middel alsnog in het basispakket kwam, waarschuwt Schippers in het interview dat hier in de toekomst wel eens een einde aan kan komen. Als voorbeeld noemt ze het middel Orkambi, dat bedoeld is voor mensen met taaislijmziekte en gemiddeld 170.000 euro per patiënt per jaar kost. De gesprekken over Orkambi liepen eerder dit jaar vast.

Niet makkelijk

 

De onderhandelingen met de producent van Orkambi zijn wel weer opgestart, maar zijn volgens Schippers "niet makkelijk". Maar ze beschouwt Orkambi nog niet als verloren zaak. "Ik heb gezegd dat er ooit een medicijn komt waarbij we het niet gaan redden en dat ik zorgen heb over Orkambi. We zijn in onderhandeling en het gaat er stevig aan toe." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top