ACTUEEL

Huisarts ziet vaker patiënt met insectenbeet

Huisartsen in Nederland krijgen steeds vaker mensen in de praktijk die gebeten zijn door een insect, meldt het vakblad Huisarts en Wetenschap op basis van een onderzoek van gezondheidsinstituut NIVEL.

Daarbij schrijven artsen veel vaker antibiotica voor om een beet van een insect - vooral van teken - te behandelen. Het gaat om een verdrievoudiging in een periode van vijf jaar. Huisartsen zagen in de periode 2001 tot en met 2015 een derde meer mensen met een insectenbeet.

Volgens het NIVEL gaan mensen die een tekenbeet opliepen vaker naar de huisarts door de aandacht in de media over de risico's ervan. "Mogelijk hangt dit samen met een toename van de bewustwording van het risico op de ziekte van Lyme na een tekenbeet."

Kwalen

Het Nivel deed onderzoek naar de twaalf meest voorkomende kleine kwalen waar patiënten mee naar de huisarts gaan. Volgens de onderzoekers gaan mensen het vaakst naar de dokter voor hoesten en huidschimmels. Ook schaafwonden, schrammen, blaren en kneuzingen zijn vaak reden om de huisarts te bezoeken. Peuters en kleuters komen daarnaast vaak vanwege waterpokken en luieruitslag.

Hoewel het totaal aantal huisartsbezoeken is toegenomen in de afgelopen jaren, worden er wel minder vaak geneesmiddelen voorgeschreven. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top